Levensfasen van je Witje

Dag 1 - 5: Pupjes zijn doof en blind maar ruiken als de beste. Op dag 4-5 wordt het roze neusje en voetkussentjes zwart.

Dag 10 -14: Hier gaan de oogjes open en ook een volledig nieuwe wereld voor de pup.

Week 4 -12: Socialisatie periode. 4 weken bij de fokker en 4 weken bij de nieuwe baasjes. (héél belangrijke periode voor de pup)

Maand 3 - 7: tandwisseling in deze volgorde: Snijtanden, Hoektanden en Voorkiezen, Grote Kiezen

Maand 6 - 12: Begin pubertijd. Hierin krijgen ze een groeispurt (onregelmatig) en een hormonenpiek.

Jaar 1 - 2: Hier groeit je hond niet meer in de hoogte, maar kan deze nog wat uitzetten 

Jaar 2 - 3: In dit jaar zie je duidelijk dat je hond rustiger wordt en mentaal volwassen.

 

Opvoeding van een Zwitserse Witte HErder

De opvoeding door de nieuwe baasjes begint op dag 1 en is enorm belangrijk!

Vergis u niet. Zoals eerder beschreven is de Witte Zwitserse Herder heel slim. Wat zowel in uw voordeel als in uw nadeel kan zijn. Voor u het goed en wel beseft is de hond u aan het opvoeden ipv andersom. Dikwijls loopt het al fout bij het naar huis rijden.

Heel dikwijls zien we nieuwe baasjes vertrekken met de pup. Ze zetten de pup in de koffer en deze begint te huilen. Oooh! Het eerste wat ze dan doen is de pup op hun schootje dragen tot hij thuis is. Dus les 1= janken is gelijk aan schootje zitten (1-0 voor de hond) Tjakka, goed begonnen en we zijn nog maar vertrokken.

Bedenk: Wil ik later een hond van +/- 35 kg op mijn schootje of wil ik dat hij rustig in de koffer ligt?

Het opvoeden van een hond is zwart/wit, er is geen grijze zone! Een hond die perfect weet wat hij mag en wat niet is veel gelukkiger van één die nooit weet of het nu de ene keer wel of de andere keer niet mag.

vb: huisregel: Geen honden in de zetel! Dit is duidelijk! Wat niet kan is dat hij de ene keer wel mag, maar als ik mijn mooie broek aan heb mag het niet. Of bij papa wel en bij mama niet. Zo werkt het niet!

Ik kan onmogelijk alles opsommen wat wel en niet mag daar de huisregels bij iedereen anders zijn. Maar een aantal basisregels zijn toch handig als je zonder problemen je pup wil opvoeden.

 

Zwitserse Witte Herder pup
Zwitserse Witte Herder pup
Zwitserse Witte Herder pup
  • Vanaf dag 1 duidelijk zijn. Een pup niets toelaten wat hij als volwassen hond ook niet mag. (op of tegen u springen, in uw handen of voeten bijten, op schootje zitten,...)
  • Een Bench! Je pup of volwassen hond heeft nood aan een veilige en rustige thuishaven. Een bench is daarvoor het meest geschikt. Laat je pup hier vanaf dag 1 aan wennen (wij werken hier al aan tijdens de eerste 8 weken). Je zal zien dat hij hier heel graag in zal slapen of als hij met rust wil gelaten worden zal hij deze vinden in zijn bench. De Bench is Heilig! Niets of niemand valt de hond lastig in de bench. vb: Je wil je hond kammen en hij heeft hier geen zin in en loopt direct in zijn bench. Dwing of trek hem er dan niet uit. Eigen schuld dikke bult. Als je niet wil dat hij wegkruipt in zijn bench dan sluit je deze voor je wil beginnen kammen. Een hij erin zit is het te laat. Als ze dit kennen dan kan je een heleboel problemen vermijden. Ze worden sneller zindelijk, ze kunnen 's nachts niets stuk bijten als je er niet bij bent (vooral tijdens de tandwisseling) 
  • Beter voorkomen dan genezen. 
  • Beter belonen (hondenkoekje, Rodi worstje of uw stem) dan straffen.
  • Straf of beloon uw hond nooit voor iets wat hij 2 minuten geleden gedaan heeft. Timing is everything!
  • Bevelen worden steeds vooraf gegaan met de naam van de hond. 
  • Geef nooit eten van tafel of chips, nootjes, koekjes
  • GOUDEN TIP: Maak van elke voeding een training!  Pup moet zitten, blijven, dan geef je eten, wachten (dan kijkt de pup naar u en wacht op het volgende comando) en pas als jij de naam van de hond zegt en het comando "VRIJ" dan pas mag je pup beginnen eten. ZIE VOLGEND FILMPJE
Rodi Rund Worst
Farmfood Trainer Rinderhart

Trainingshulpje Zwitserse Witte Herder

Als je een beloning zoekt voor tijdens de training dan beveel ik Rodi Kip & Rund worst aan (in kleine stukjes gesneden). Hier doen ze alles voor. per 400gr (3.5 euro/kg)

Het bevat verse kip, rund en schapenvet. Krachtig van smaak en zonder kunstmatige smaak- kleurstoffen en suiker.

Verkrijgbaar bij www.brekz.be

Farmfood Trainer Ruderhart 90 gram 3.95 euro en 333 gram 13.13 euro

Dit is een beloning van 100% puur luchtgedroogd runderhart met een onweerstaanbare natuurlijke geur en smaak voor zowel puppies als oudere honden. Gemakkelijk voor dagelijks gebruik en mee te nemen op wandeling en training.

Zonder antioxidanten, conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen.

verkrijgbaar bij www.topdierenshop.nl

 

Handleiding Voor De Opvoeding Van Een Zwitserse Witte Herder Pup
PDF – 5,5 MB 2244 downloads
Opvoedingsrichtlijnen Voor Een Goede Start
Word – 18,6 KB 1258 downloads

Fenrir Canine Training: Een Toptrainer die zo open en eerlijk is. Waarvoor ik tonnen respect heb!

Hieronder enkele linkjes naar zijn video's waar hij zijn eigen pupje traint. Het mooie is dat hij niet alleen het succesverhaal filmt maar ook de keren dat hij faalt en het eens niet goed gaat. Hij verkoop ook een puppy cursus die zeker de moeite waard is.

https://youtu.be/uBedN5acfmk

https://youtu.be/Zq6t6jh-Zzk

Het drama voor hem is dat zijn eigen pup waarvan hij de volledige training filmde overleden is aan een hartklep ziekte.

https://youtu.be/vgKj47dW15E